Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příprava ženšenového čaje

Potřebujeme:
• 3 - 5 dcl vody
• nakrájený kořen nejlépe zralého (šestiletého ženšenu pravého)
• běžné množství (např. pytlík) oblíbeného čaje

Množství ženšenu závisí na situaci a individuálních potřebách. Pro běžný denní přísun ženšenu obvykle stačí 1 plátek kvalitního vyzrálého kořene (cca 2gramy). Pokud očekáváte dlouhý a těžký den, překonáváte ranní kocovinu nebo Vám jeden plátek nestačí, můžete použít plátků víc.

zensen-caj2.jpg

Příprava:
Ženšen vaříme přímo ve vodě (cca 10 minut) nebo 20 minut (čím déle tím lépe) louhovat po tom co voda prošla varem. Do svařené vody můžeme přidat pytlík čaje dle chuti.
Ženšenový čaj lze udělat "zrychleně" pokud máte v záloze hotový silný ženšenový odvar nebo ženšenovou tinkturu. Do čisté vody nebo požadovaného čaje přidáte pár kapek 10-30 (dle vlastních zkušeností), zamícháte a můžete pít.

Můžete si udělat čaj večer a nechat ženšen louhovat celou noc, ráno pak ohřát v mikrovlnce.
Ženšenový čaj je dobré vypít dopoledne. Využijete tak jeho stimulační potenciál během dne. Naopak večerní pití může způsobit nespavost.